txt_title_wittoen value 0

Oorsprong: Het bier ‘Wittoen’ werd gearomatiseerd met kruiden, als herinnering aan de lokale bieren die in de Middeleeuwen gebrouwen werden. De kruidenmengsels werden in die tijd ter plaatse verzameld.

Ingrediënten: mout, gruut (= mengeling van kruiden, voorloper van hop, bestaat vooral uit gagel, rozemarijn,...)

Eigenschappen: Het alcoholgehalte is 7 %, het is een bier met hoge gisting, ambachtelijk gebrouwen.

Verpakking
:
Het bier ‘Wittoen’ zal te verkrijgen zijn in flesjes van 33 cl. en in grote flessen van 75 cl.Bewaring
: 1 jaar

Herkomst van de naam "Wittoen":

Het bier werd de naam ‘Wittoen’ meegegeven, naar de Oostkampse ridder Wittoen. Ridder Jan Wittoen, ook wel eens Jan Winteyn genoemd, was in 1417 heer van de heerlijkheid Orscamp en burgemeester van het Vrije. In het najaar van 1419 vinden we hem terug aan de zijde van hertog Filips de Goede in de slag van Bergen en Vimen. In november 1433 kende Jan Wittoen moeilijkheden. Een poorter van de stad Gent, Henri van de Camere, deed hem een proces aan. Die beweerde dat enkele percelen uit de heerlijkheid Orscamp hem toebehoorden.

De zaak werd door vijf schepenen van Brugge beoordeeld, in het voordeel van Jan Wittoen. In 1454 verkochten ridder Jan Wittoen en zijn echtgenote Ligarde de heerlijkheid Orscamp aan ridder Lodewijk van Brugge, heer van Gruuthuse. Beide ridders kregen hiervoor de goedkeuring van hun leenheer, hertog Filips de Goede. De plechtigheid vond plaats ‘ten Burch van Brugghe’.
Brouwerij Stubbe - developed StudioEmma